Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Svätá stolica povzbudzuje k skúmaniu Vatikánskeho tajného archívu

S miliónmi dokumentov, napĺňajúcich takmer 53 míľ priestoru na policiach, Vatikánsky tajný archív ešte má svoje tajomstvá. Napriek aure mystéria, ktorý ho obklopuje, Svätá stolica povzbudzuje akademikov, aby skúmali jeho obsah, a v spolupráci s belgickým vydavateľstvom VdH Books prináša 105 najdôležitejších dokumentov verejnosti. Kniha s názvom „Vatikánsky tajný archív“ bola publikovaná v holandčine, angličtine, francúzštine a taliančine.

Ako napísal v úvode kardinál Rafffaele Farina, je si vedomý, že populárne knihy a filmy s obľubou zdôrazňujú, že sa v archívoch nachádzajú temné hlboké tajomstvá, zámerne skrývané pred pohľadom verejnosti. Ale, ako dodal prefekt Vatikánskeho tajného archívu biskup Sergio Pagano, „slovo tajný“ v jeho názve pochádza z latinského „secretum“, čo znamená „osobný“, alebo „privátny“. Už pápež Lev XIII. nariadil v roku 1881, aby bol archív otvorený výskumníkom, a v súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza denne v priemere 60-80 akademikov, ktorí skúmajú obsah jeho dokumentov. V novej knihe sa nachádzajú napríklad ručne písané listy Abrahama Lincolna a Jeffersona Davisa z roku 1863, adresované pápežovi Piovi IX.

Zdroj: Agentúra CNS

Odpoveď