Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Spomienka, v nádeji na vzkriesenie, na všetkých zosnulých

“To, čo dáva zmysel životu, dáva zmysel aj smrti”…

Svätá omša našej komunity spojená s pobožnosťou za všetkých zosnulých, ktorí nás predišli na ceste do večnosti, bude v našom misijnom kostole na 14 Melior Street, London SE1 3QP, v stredu 04/11/09 o 19.30.

7pm modlitba sv. ruženca

7.30pm sv. omša spojená s pobožnosťou za zosnulých

8.30pm modlitba taizé

Nie je to tak dávno čo sme v našej farnosti odprevádzali starenku, ktorá sa dožila pekného veku. Mala deväťdesiat rokov. S dvoma palicami, horko–ťažko, ale každú nedeľu, prešla z auta do kostola a každý mesiac na svätú spoveď. Potom už nevládala. Štyri mesiace ležala na posteli a sotva dýchala. Dve hodiny pred smrťou som jej mohol ešte udeliť pomazanie nemocných. Potom vydýchla.

Možno si povieme: obyčajný prípad. Takých je dosť veľa. Vďaka Bohu že je to tak. Napriek tomu sa mi zdá dôležité zdôrazniť jednu jej vlastnosť, ktorá už medzi nami začína chýbať. Je to vernosť. Vernosť hodnotám, ktoré za to stoja.

Byť verný… Kto verne kráča božími cestami, toho Pán neopustí, ale pripraví mu všetky milostí, ktoré bude potrebovať v hodine smrteľného zápasu. Akosi spontánne nám prichádzajú na um slová žalmu: vernosť vyrastie zo zeme a spravodlivosť zhliadne z neba. A my veľmi potrebujeme, aby Pán na nás zhliadol. Osobitne v hodine našej smrti.

Mesiac november je mesiac keď si osobitne spomíname na našich zosnulých. Možno by bolo dobre spomenúť si aj na seba samých, aby sme i my verne zosnuli. To je to najlepšie a najdôležitejšie, čo máme v živote dokázať.

Odpoveď