Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Sviatok – “Premenenie Pána”

Dnes slávime ľubovoľný liturgický Sviatok “Premenenie Pána”.

Liturgické čítania a zamyslenie na dnešný sviatok:

1:Dan 7, 9-10. 13-14; 2 Pt 1, 16-19
Ž:Ž 97, 1-2. 5-6. 9
E:Mk 9, 2-10

Niekedy potrebujeme vidieť niečo veľkolepé, čo by nám pomohlo prekonať únavu a strach. V podobnej situácii sa pravdepodobne nachádzali aj Peter, Jakub a Ján na začiatku tohto príbehu. Dokážeme si veľmi dobre predstaviť, ako ich rozrušili Ježišove slová o jeho blížiacej sa smrti (Mk 8, 31). Určite potrebovali vzpruhu! Ale potom učeníci uvideli Ježiša premeneného v celej jeho nebeskej sláve. Grécke slovo, ktoré Marek použil pri opise Ježišovho zjavu, sa používalo na opis žiarivého záblesku zlata alebo žiary oslepujúceho slnka. A akoby toho nebolo dosť, objavili sa aj dvaja najväčší hrdinovia viery – Mojžiš a Eliáš. Nakoniec ich zahalil oblak a učeníci počuli vznešený Boží hlas, ktorý oznamoval: “Toto je môj milovaný Syn, počúvajte ho” (Mk 9, 7). Aká to bolo pre učeníkov životodarná skúsenosť plná úžasu a inšpirácie! Keď sa začali udalosti vyvíjať tak, že speli k Ježišovmu ukrižovaniu, mohli si pripomínať, ako ich Boh uistil o jeho božstve a dal im nazrieť do slávy, ktorá príde potom. Keď farizeji a učenci napádali Ježiša za každé jeho slovíčko a skutok, mohli si spomenúť na Mojžiša a Eliáša, ako mu vyjadrujú podporu. Keď videli, ako zatkli ich Majstra, ako ho bili a ukrižovali, táto udalosť im mohla pripomenúť, že Ježišova smrť nie je koncom tohto príbehu, je jeho začiatkom.Podobným spôsobom nám Boh chce dať aj dnes jasné zjavenie, ktoré by nás chytilo za srdce. Chce potvrdiť Ježišovu slávu, aby sme mali odvahu a túžbu nasledovať ho; aj na Kalváriu.Bratia a sestry, Ježiš žije! Je s nami! Deň čo deň nám chce zjavovať svoju slávu, až kým nenastane posledný deň, keď ho uvidíme stáť po pravici Otca, žiariaceho ako slnko – posledný deň, v ktorom sa aj my premeníme a zažiarime ako milióny drahokamov. Dovoľme Bohu, aby nám dnes zjavil Ježiša, aby sme našli posilu na životnej ceste, ktorá je pred nami. Ježiš je Boží milovaný Syn! Počúvajme ho so srdcom otvoreným dokorán!

Pane Ježišu, si hviezda, ktorá osvetľuje moju cestu. Otvor mi oči, aby som uzrel tvoju slávu. Posilni moju vieru a drž ma blízko pri tebe. Chcem byť svetlom nádeje a útechy pre iných.

Odpoveď