Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

16. nedeľa “cez rok”, cyklus “B”

Liturgia dnešnej nedele:

1. čítanie: Jeremiáš 23, 1-6
Žalm 23
2. čítanie: Efezanom 2, 13-18
Evanjelium: Marek 6, 30-34

Ježiš v dnešnom evanjeliu prežíva potechu, pretože apoštoli sa vrátili z veľmi úspešnej misijnej cesty. Niekoľkých ľudí uzdravili, ďalších oslobodili od zlých duchov a mnohých priviedli k obráteniu. Ježiš je však aj užialený. Jána, jeho priateľa a príbuzného, práve sťali. Popri tejto dobrej i zlej správe myslí Ježiš aj na praktické veci a volá apoštolov, aby sa s ním utiahli do ústrania odpočinúť si (Mk 6, 31). Zástup ich však predstihol, a tak Ježiš mení svoje plány a začína ľudí vyučovať. V tomto zmysle môžeme povedať, že praktického Ježiša vystriedal súcitný Ježiš. Vďaka svojmu zjednoteniu s Duchom Svätým totiž videl aj ďalej, než boli potreby zástupu a potreby jeho apoštolov. Nielen Ježiš sa pozeral na vec takto. Aj apoštoli sa vzdali svojich plánov na odpočinok. Potom, po hodinách učenia, im Ježiš povedal, aby dali ľuďom niečo na jedenie (Mk 6, 37). Ježiš od nás chce, aby sme boli praktickí. Chce, aby sme žili usporiadane. Aby sme si stanovili ciele a dosahovali ich. Niekedy však príde čas, keď chce, aby sme pre väčšie dobro dali svoje plány bokom. Naučme sa porozumieť takýmto vnuknutiam od Boha, aby praktickosť nezatienila súcit a spontánnosť. Možno pocítite nutkanie pohovoriť si s niekým po svätej omši alebo v obchode. Možno od vás Boh chce, aby ste objali manžela, deti, alebo nechali to, čo práve robíte, a pár minút venovali čítaniu Písma. Kedykoľvek sa niečo také udeje, snažte sa podľa toho konať. Nikdy neviete, kam vás to dovedie.

Ježišu, nauč ma otvorenosti na vnuknutia Tvojho Ducha. Nechcem byť zviazaný svojimi plánmi natoľko, že nebudem počuť Tvoj hlas alebo Ťa nebudem vedieť nasledovať. Pane, chcem sa Ti prispôsobiť a otvoriť!..

::Video:: Evanjelium

Odpoveď