Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Dôvera v Božiu iniciatívu a odpoveď človeka

„Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu“ (Mt 9, 38). Proste! Táto naliehavá Pánova výzva ešte viac zdôrazňuje nutnosť nepretržitej a dôvery plnej modlitby.

Kto sa môže považovať za hodného vstúpiť do kňazskej služby? Kto sa môže oddať zasvätenému životu, spoliehajúc sa len na svoje ľudské sily? Ešte raz bude dobré pripomenúť si, že odpoveď človeka na Božie povolanie sa – s vedomím, že Boh preberá iniciatívu a že on dovedie do konca svoj plán spásy – nikdy nezahaľuje do úzkostlivej vypočítavosti lenivého sluhu, ktorý zo strachu schoval zverený talent do zeme (porov. Mt 25, 14 – 30). Naopak, táto odpoveď vyjadruje ochotu prijať Pánove pozvanie, ako to urobil Peter, keď neváhal a znovu hodil siete – hoci bol unavený po celonočnom neúspešnom rybolove –, lebo dôveroval jeho slovu (porov. Lk 5, 5). Slobodná odpoveď človeka Bohu – bez toho, aby sa pritom zriekol osobnej zodpovednosti – sa tak stáva „spoluzodpovednosťou“, zodpovednosťou v Kristovi a s Kristom, z moci pôsobenia jeho Svätého Ducha; stáva sa spoločenstvom s tým, ktorý nás robí schopnými prinášať veľa ovocia (porov. Jn 15, 5).

Drahí priatelia, zoči-voči ťažkostiam a pochybnostiam nestraťte odvahu! Dôverujte Bohu a verne nasledujte Ježiša: stanete sa tak svedkami radosti prýštiacej z dôverného spojenia s ním. Nasledujúc Pannu Máriu – ktorú naši predkovia označili za blahoslavenú, lebo uverila (porov. Lk 1, 48) –, zapojte všetky svoje duchovné sily do realizácie plánu spásy nebeského Otca a podobne ako ona pestujte vo svojich srdciach schopnosť žasnúť a ctiť si toho, ktorý má moc urobiť „veľké veci“, lebo jeho meno je sväté (porov. tamže 1, 49).

celý text Posolstva Benedikta XVI. k Svetovému dňu modlitieb za kňazské povolania: http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20090503004

Odpoveď