Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Znovuobjaviť hodnotu sviatosti zmierenia

Počas týchto nedieľ nám evanjelista Marek ponúkol na uvažovanie sériu rozličných uzdravení. Naposledy nám predstavil uzdravenie malomocného (porov. Mk 1,40-45), ktorý sa priblížil k Ježišovi a na kolenách ho prosil: “Ak chceš, môžeš ma uzdraviť!“ On, pohnutý, vystrel ruku, dotkol sa ho a povedal mu: “Chcem, buď čistý!” 

Malomocenstvo predstavovalo istý druh smrti v náboženskom a občianskom zmysle a jeho uzdravenie bolo istým druhom zmŕtvychvstania.

V malomocenstve je možné vidieť symbol hriechu, ktorý oddiaľuje od Pána. Čo nás od Boha vzďaľuje, to v skutočnosti nie je fyzická choroba malomocenstva, ale duchovné zlo. Preto volá Žalmista: „Blažený, komu sa odpustila neprávosť a je oslobodený od hriechu.“ A následne sa obracia k Bohu: „Vyznal som sa ti zo svojho hriechu a nezatajil som svoj priestupok. Povedal som si: „Vyznám Pánovi svoju neprávosť.“ A ty si mi odpustil zlobu môjho hriechu.” (Žalm 32, 1.5)

Ako prorokoval prorok Izaiáš, Ježiš je ten Pánov Služobník, ktorý „vzal na seba naše choroby a obťažil sa našimi bôľmi“ (Iz 53,4). Vo svojom utrpení bude ako malomocný, ktorý sa našimi hriechmi stal nečistým, odlúčeným od Boha. Toto všetko urobí z lásky, preto, aby nám získal zmierenie, odpustenie a spásu.

Vo sviatosti zmierenia nás ukrižovaný a vzkriesený Kristus, prostredníctvom svojich služobníkov, očisťuje svojím nekonečným milosrdenstvom, navracia nás do spoločenstva s nebeským Otcom a s bratmi a sestrami a dáva nám dar svojej lásky, radosti a pokoja.

Vzývajme Pannu Máriu, ktorú Boh uchránil od každej poškvrny hriechu, aby nám pomáhala vyhýbať sa hriechu a pristupovať k sviatostnej spovedi odpustenia, ktorú je dnes potrebné nanovo objaviť v jej hodnote a v jej význame pre náš život.

(Z príhovoru Benedikta XVI. pred modlitbou Anjel Pána, 15.02.2009)

Odpoveď