Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

09.11. = Výročie posviacky Lateránskej baziliky v Ríme

Dnešná liturgia nás pozýva sláviť výročie posviacky Lateránskej baziliky, ktorá sa nazýva „matkou všetkých kresťanských chrámov“. Táto bazilika bola v poradí prvou, ktorá bola postavená po edikte cisára Konštantína, ktorý v roku 313 udelil kresťanom slobodu k verejnému praktizovaniu ich náboženstva. 

Božie slovo tejto slávnosti nás pozýva k uvažovaniu o základnej pravde: chrám z jednotlivých kameňov je symbolom živej Cirkvi, kresťanskej komunity, ktorá už od apoštola Petra a Pavla, je nazývaná ako „duchovná stavba“ postavená Bohom so „živých kameňov“, ktorými sú kresťania, na jedinom základe, a tým je Ježiš Kristus, ktorý bol prirovnaný k „uholnému kameňu“ (porov. 1 Kor 3, 9-11. 16-17), 1 Pt 2,4-8, Ef 2, 20-22). „Bratia, vy ste Božia stavba.” píše svätý Pavol a dodáva: “Lebo Boží chrám je svätý – a ním ste vy“ (1 Kor 3,9.17). 

Drahí priatelia, dnešná slávnosť je neustále aktuálnym tajomstvom. Totiž že, Boh chce vo svete budovať duchovný chrám, spoločenstvo, ktoré mu vzdáva chválu v duchu a v pravde (porov. Jn 4,23 – 24). Tento sviatok nám však pripomína aj dôležitosť materiálnych stavieb, v ktorých sa spoločenstvá zhromažďujú, aby vzdávali Bohu vďaku. Každá komunita má preto povinnosť starostlivo chrániť vlastné posvätné chrámy, ktoré tvoria vzácne náboženské a historické dedičstvo. Prosme preto o orodovanie Pannu Máriu, aby nám pomáhala stávať sa takými, akou bola ona sama, totiž „Božím príbytkom“, živým chrámom Jeho lásky.“

Odpoveď