Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Olympijský športovo-rodinný piknik nezdolalo ani anglické počasie

FOTO: Patrik Hreha

V sobotu 14. júla sa konal v areáli Bacon ‘s College blízko stanice Canada Water náš dlho očakávaný Olympijský športovo-rodinný piknik, ktorý organizovala Slovenská katolícka misia. Celodenný svit slnka, ako sa na správny piknik sluší, bol nakoniec napriek všetkým nádejam i modlitbám zmarený toľko obávaným anglickým počasím. Ale aj keď chvíľami lialo ako z krhly, piknik sa vďaka bohatým aktivitám a dobrej nálade účastníkov aj tak vydaril.

Obavy, že okolo 300 registrovaných krajanov sa dá odradiť temnými mrakmi, ktoré už od rána hrozili nad areálom školy, sa našťastie nevyplnili. Na podujatí sa nakoniec skutočne celý deň bavilo toľko ľudí. V daždi boli pre deti aktivity, ako napríklad maľovanie na tvár, pripravené vo vnútri školy. Neskôr popoludnie za priaznivého počasia mohli deti maľovať olympijské kruhy na nadživotný strapec hrozna alebo skákať na trampolíne.

Dospelí zasa využili suchého baru, kde sa podávalo české a slovenské pivo. Vôňa grilovaných klobás, zemiakových placiek alebo vyprážaného syra, ktoré boli k dispozícii vonku pred areálom školy, lákala hojne návštevníkov pikniku po celý deň za akéhokoľvek počasia.

FOTO: Patrik Hreha

Program otvoril podľa plánu veľvyslanec SR v Londýne p. Miroslav Wlachovský. Jeho príhovor a spevácké vystúpenie Maríny Križanovej sprevádzal ešte silný dážď, ale počasie sa našťastie už umúdrilo na vystúpenie folklórneho súboru Morena či lekcie zumby a ľudového tanca. Táto lektorská činnosť – ako cvičiteľky Petry, tak aj Moreny – sa stretla s veľkým nadšením zúčastnených i prizerajúcich.

Tí, ktorí na počasie nebrali vôbec ohľad a hrali s rovnakým zápalom po celý deň, boli futbalisti. Desať tímov pod dohľadom dvoch profesionálnych rozhodcov bojovalo o Pohár SCM. Ten bol nakoniec odovzdaný na sklonku dňa pri vyhlasovaní výsledkov do rúk oranžového tímu ZBROJOFKY. Došlo aj na obligátne postriekanie šampanským.

Futbalisti neboli jedinými športovcami na pikniku. Po ploche ihriska sa preháňali s loptou alebo pálkami aj tí, ktorí si chceli zahrať volejbal či bedminton.

FOTO: Patrik Hreha

Piknik sa celý deň odohrával v duchu olympijského hesla fair play a pretože počasie dovolilo, mohla sa nakoniec odohrať aj plánovaná štýlová bodka – stavanie živých olympijských kruhov. Ľudia nadvihli nad hlavami päť farebných kruhov z krepového papiera a vytvorili tak živý znak olympijských hier. Zároveň dali symbolicky najavo, že Česi a Slováci stále ťahajú za jeden povraz a v duchu OH sa vedia zjednotiť v rámci spoločného cieľa.

Fotky z podujatia nájdete na http://www.scmlondon.org/?p=14156

Odpoveď