Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Malý hrdina z Kysúc bude večerať s britskou kráľovnou

Dnes zavíta na Slovensko vzácna návšteva. Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Filip. Na slávnostnej večeri sa kráľovná stretne s politikmi i umelcami. Nebude na nej chýbať ani najmladší člen päťročný Maťko Sýkora z Kysuckého Lieskovca.

Na našu slovenskú pôdu návšteva priletí pred obedom. Kráľovský pár si prezrie Bratislavu a stretne sa s politikmi, umelcami a spevákmi. Slávnostná večera na pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča sa uskutoční v bratislavskej Redute.
Najmladším členom večere bude päťročný Maťko Sýkora, ktorý svojím hrdinským činom zachránil svojho otca na Súľovských skalách. Otec Jaroslav za to velmi ďakuje a váži si pozvanie. Sýkorovcov navrhol na zoznam prezident Ivan Gašparovič za synov hrdinský čin.

Hrdinský čin                                                                                                                                 Na Súľovskom hrade sa rozpútala búrka. Úder blesku sa stal osudným pre matku Zuzanu a dvojročného Samka. Otec ostal v bezvedomí. Malý Maťko sa rozhodol privolať pomoc z dediny, a tak šliapal zo skál až dole šesťkilometrovou strmou cestou.

Zajtra kráľovná Alžbeta a princ Filip spoločne navštívia Vysoké Tatry. Potom kráľovná Alžbeta otvorí zápas v ľadovom hokeji v Poprade (medzi slovenkým Popradom a anglickým Guildfordom) a princ Filip sa zúčastní odborného sympózia o globálnom oteplovaní. Neskoro večer manželský pár opustí Slovensko.

Odpoveď