Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Púť v Banneux 2011

Na pozvanie správcu SKM v Bruseli dp. Fabčina sa zúčastnil púte na známe belgické pútnické miesto  v Banneux dňa 18. septembra 2011 pri príležitosti slávnosti Sedembolestnej Panny Márie aj správca misie z Londýna, ktorý bol hlavným celebrantom svätej omše, v ktorej sa aj prihovoril veriacim.

Toto pútnické miesto je 3. najznámejším pútnickým miestom v Európe (po Fatime a Lurdoch), kde sa zjavila Panna Mária. Vizionárka žije dodnes v priľahlom domčeku k tomuto nádhernému pútnickému miestu položenému v lesoparku.

Púte sa zúčastnilo okolo 100 ľudí z Belgicka, Luxemburska a Holandska. Domáci bruselský spevokol doprevádzal liturgiu vznešenými mariánskymi piesňami.

Po svätej omši bolo príjemné stretnutie pri agapé, ktoré zabezpečili farníci z Bruselu v jednom z domčekov na to určených.

Na jednom z hlavných miest tohto pútnického miesta v chráme je umiestnená drevorezba (reliéf) šaštínskej Sedembolestnej Panny Márie, pri ktorej na žrdi visí vlajka Slovenskej republiky. I takýmto spôsobom komunita vyjadruje svoju príslušnosť k svojej identite, že ani za hranicami svojej vlasti nezabúda na korene svojho pôvodu a toho, čo je nášmu srdcu blízke – úctu Božej Matke, ktorú vzývame o ochranu a orodovanie u jej Syna Ježiša Krista.

Na druhý deň sme navštívili koncertné vystúpenie mladých slovenských operných umelcov, ktorí študovali spev a hudbu v Belgicku. Koncert sa uskutočnil za prítomnosti veľvyslanca slovenskej republiky v Belgicku a iných čestných hostí. Cestou sme navštívili jednu z nových atrakcií Belgicka, ktorou je kostol postavený na zelenej lúke z oceľových platní a je priehľadný. Ďalej sme videli prípravu na slávnosť poďakovania za úrodu, kde boli vchody či okná domov vyzdobené živými plodmi záhrad , sadov a polí.

Odpoveď